Warzywa z makaronem w śmietanowym sosie

Niezwykle proste danie, które może uchodzić za sałatkę, samodzielne danie, czy  dodatek do dań mięsnych. Przepis wypatrzyłam w książeczce Sałatki i dania z warzyw siostry Marii.

Najczęściej gdy zasiadam do napisania wstępu do przepisu, długo się nie zastanawiam. Piszę w zasadzie to, co pierwsze przyjdzie mi do głowy;) Tym razem zaczynałam pisać chyba ze sto razy i za każdym razem kasowałam każde zdanie. Prawda jest taka, że jak dla mnie to kolejny przykład na danie, które jest mi w zasadzie obojętne – ani mi smakowało, ani nie smakowało. Makaron, do tego warzywa ugotowane na parze oraz sos śmietanowy z dodatkiem topionego serka … niby fajnie, a jednak czegoś mi tutaj zabrakło…. tylko czego?

  • 300 g makaronu kokardki
  • 1 brokuł
  • 1 cukinia
  • 2-3 marchewki
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka filetów anchois
  • 4 łyżki śmietany 30% (wykorzystałam 1/2 szklanki)
  • 1 serek topiony śmietankowy
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki (u mnie zabrakło)

Marchewkę obieramy i kroimy na talarki. Cukinię wraz ze skórką kroimy na ćwiartki. Brokuł dzielimy na różyczki.

Warzywa gotujemy na parze.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku  na al dente. Odcedzamy i przekładamy do większej miski.

Do makaronu dodajemy ugotowane na parze warzywa oraz osączony z zalewy groszek. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Fileciki anchois osączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki, łączymy z sałatką.

W rondelku, na małym ogniu, podgrzewamy śmietanę wraz z serkiem pokrojonym na mniejsze części. Mieszamy, aż do połączenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Sałatki i dania z warzyw S. Marii