Chrupiące nuggetsy z kurczaka (smażone)

Paseczki miękkiego mięsa kurczaka otoczone mocno chrupiącą panierką z płatków kukurydzianych są fajną propozycją zarówno obiadową jak i imprezową.

Przepis na te nuggetsy pokazywałam już kiedyś na blogu i do tej pory cieszą się one nieprzemijającym zainteresowaniem. Nie dziwię się, bo jest to fajny sposób na kurczaka. Ja sama lubię wracać do tego przepisu. Postanowiłam więc trochę go odświeżyć, zamieszczając do przepisu nowe zdjęcia.

A jeśli kogoś z Was bardziej interesuje przepis na nuggetsy z piekarnika, przepis znajdziecie tutaj – KLIK.

  • 500-600 g filetów z kurczaka
  • ostra papryka mielona
  • przyprawa do kurczaka

Ciasto:

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • płatki kukurydziane (u mnie większość małego opakowania)
  • olej do smażenia

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki/paseczki (fajnie sprawdzą się np dostępne w Lidlu „polędwiczki” z kurczaka). Całość posypujemy przyprawą do kurczaka oraz niewielką ilością mielonej ostrej papryki, mieszamy.

Do miski wbijamy jajka oraz wlewamy mleko. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a także sól i mieloną słodką paprykę. Składniki mieszamy rózgą kuchenną, aż do otrzymania gęstego ciasta o gładkiej konsystencji (w razie konieczności dolewamy odrobinę mleka, lub dosypujemy trochę mąki). Paseczki kurczaka przekładamy do przygotowanego ciasta, mieszamy i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Płatki kukurydziane przekładamy do mocnego woreczka strunowego i rozdrabniamy za pomocą wałka (nie za drobno jednak). Przesypujemy je na talerz i mieszamy z niewielką ilością pieprzu.

Otoczone ciastem mięso panierujemy w przygotowanych płatkach kukurydzianych. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju (u mnie we frytownicy rozgrzanej do 170 stopni przez około 4,5-5 minut).

Do nuggetsów możemy podać jeden z proponowanych poniżej dipów:

Dip czosnkowy: 3 łyżki majonezu mieszamy z 2 łyżkami kwaśnej śmietany 18 %, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Dip majonezowo-ketchupowy: 3 łyżki majonezu mieszamy z 1 łyżką ketchupu.

Dip miodowo-musztardowy: 3 łyżki majonezu mieszamy z 1 łyżką miodu oraz 1 łyżeczką musztardy sarepskiej. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

UWAGI:  Proponuję najpierw usmażyć kilka sztuk, by dobrać odpowiednią temperaturę smażenia – nuggetsy nie powinny być spalone, ale też nie mogą być surowe – warstwa ciasta i panierki z płatków mocno oblepiają mięso, więc potrzeba trochę czasu, by doszło ono od środka.