Rzodkiewki z jogurtem

Pyszna i iście wiosenna propozycja kolacyjna.

Taką rzodkiewkę z jajkiem na twardo oraz szczypiorkiem bardzo lubię właśnie o tej porze roku. Lekko ostra rzodkiewka świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Kromka świeżej bułki wrocławskiej lub bagietki to do takiej rzodkiewki świetny dodatek.

Jeśli jesteście na diecie, albo po prostu chcecie by sałatka była lżejsza możecie zrezygnować z majonezu. Ja jak wiecie lubię go, więc jakoś u mnie nie mogło go zabraknąć:)

Jeżeli natomiast jesteście zainteresowani podobnym przepisem, zapraszam na sałatkę z rzodkiewek z jajkami, szczypiorkiem oraz serkiem wiejskim (KLIK).

  • 3 pęczki rzodkiewek
  • 4-5 jajek
  • pęczek szczypiorku + opcjonalnie 3-4 listki czosnku niedźwiedziego

Sos:

  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w dużą kostkę.

Rzodkiewki kroimy na plasterki.

Szczypiorek i czosnek niedźwiedzi drobno siekamy.

Jogurt łączymy z majonezem, sokiem z cytryny (ok. 1-2 łyżki) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy cukrem oraz solą i pieprzem.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Podajemy ze świeżym pieczywem.