Ciasto kokosowe Rafaello I

Jakiś czas temu naszła mnie ochota na ciasto kokosowe. Mam w swoim zeszycie kilka przepisów na różnego rodzaju ciasta z kokosem,  jednak tym razem postanowiłam spróbować czegoś nowego. Był to super pomysł, bo również i to ciasto okazało się wyśmienite w smaku. Delikatne, nie za słodkie, smaczne. Nawet niektórzy członkowie rodziny, którzy kręcili nosem na wieść, że będzie ciasto z kokosem, nie mogli się go nachwalić:)

Biszkopt:

  • 6 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu 10%
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • laska wanilii
  • 150 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, ubijamy dalej. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem (uwaga, by po czasie nie uciekły ze szklanki;) ). Do ubitej piany z białek dodajemy masę żółtkową i ubijamy jeszcze chwilę, tylko do połączenia. Obie mąki przesiewamy, delikatnie mieszając szpatułką, łączymy z masą jajeczną. Przelewamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno razem z mascarpone, cukrem pudrem oraz nasionkami z laski wanilii. Następnie dodajemy płynną, lecz przestudzoną czekoladę – miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy szpatułką.

Jeden z blatów biszkoptowych ponownie umieszczamy w formie. Wykładamy mniej więcej 2/3 masy kokosowej, wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy pozostałym kremem. Posypujemy podsmażonymi wiórkami kokosowymi (na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wiórki kokosowe  i cukier. Smażymy, mieszając, do zarumienienia).

Źródło