Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem
Za sprawą tego dania polubiłam kaszę gryczaną, a przynajmniej stała się ona dla mnie znośna do zjedzenia.
Jestem pewna, że zasmakuje również innym osobom, które podobnie jak ja, za tym rodzajem kaszy nie przepadają (nie wspominając już o tych, którzy ją lubią).
Dodatek mięsa i marchewki z groszkiem oraz porów sprawia, że kasza nie jest nudna, a całość smakuje wybornie.
Dodatkowym atutem jest to, że (mając pokrojone wcześniej mięso) całe danie wykonamy w tempie ekspresowym:) Ja jestem zachwycona:)
- 2 pojedyncze piersi kurczaka (około 500 g)
- 500 g mrożonej marchewki z groszkiem
- 2 pory
- około 200-300 g kaszy gryczanej (u mnie niepalona)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 550-750 ml bulionu
- szczypiorek
- sos sojowy (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli.
Oczyszczone pory kroimy na półplasterki.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła i 2 łyżki oleju. Wrzucamy pory. Gdy się lekko zeszklą, dodajemy mięso. Doprawiamy tymiankiem. Pilnujemy, by pory się nie przypaliły.
Następnie wsypujemy surową kaszę. Smażymy przez około 3 minuty, często mieszając. Dodajemy marchewkę z groszkiem (bez wcześniejszego rozmrażania), doprawiamy solą i smażymy jeszcze chwilę (około 2 minuty).
Wlewamy gorący bulion i gotujemy pod przykryciem przez około 7-10 minut. Następnie pokrywkę zdejmujemy i gotujemy kolejne 5 minut (aż kasza wchłonie cały płyn i stanie się miękka). W razie potrzeby doprawiamy niewielką ilością sosu sojowego.
Danie przed podaniem możemy posypać szczypiorkiem (u mnie szczypiorek został na półce:D;) ).
Jest i zielony groszek ♥ Całosć wgląda jak sałatka 😉
Myślę, że na zimno też fajnie by smakowało;)
Z pewnością. Tego typu dania z kasza smakują w różnych formach 🙂 Jak znalazł do lunch boxa 😉
Kiedyś nie lubiłam kaszy, a od paru lat bardzo się zaprzyjaźniłyśmy, więc takie kaszotto przygotuję z ochotą:)
Świetny pomysł na zdrowy i pożywny obiad 🙂