Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Za sprawą tego dania polubiłam kaszę gryczaną, a przynajmniej stała się ona dla mnie znośna do zjedzenia.

Jestem pewna, że zasmakuje również innym osobom, które podobnie jak ja, za tym rodzajem kaszy nie przepadają (nie wspominając już o tych, którzy ją lubią).

Dodatek mięsa i marchewki z groszkiem oraz porów sprawia, że kasza nie jest nudna, a całość smakuje wybornie.

Dodatkowym atutem jest to, że (mając pokrojone wcześniej mięso) całe danie wykonamy w tempie ekspresowym:) Ja jestem zachwycona:)

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka (około 500 g)
  • 500 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • 2 pory
  • około 200-300 g kaszy gryczanej (u mnie niepalona)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 550-750 ml bulionu
  • szczypiorek
  • sos sojowy (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli.

Oczyszczone pory kroimy na półplasterki.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła i 2 łyżki oleju. Wrzucamy pory. Gdy się lekko zeszklą, dodajemy mięso. Doprawiamy tymiankiem. Pilnujemy, by pory się nie przypaliły.

Następnie wsypujemy surową kaszę. Smażymy przez około 3 minuty, często mieszając. Dodajemy marchewkę z groszkiem (bez wcześniejszego rozmrażania), doprawiamy solą i smażymy jeszcze chwilę (około 2 minuty).

Wlewamy gorący bulion i gotujemy pod przykryciem przez około 7-10 minut. Następnie pokrywkę zdejmujemy i gotujemy kolejne 5 minut (aż kasza wchłonie cały płyn i stanie się miękka). W razie potrzeby doprawiamy niewielką ilością sosu sojowego.

Danie przed podaniem możemy posypać szczypiorkiem (u mnie szczypiorek został na półce:D;) ).

Źródło