Zupa krem z cukinii

Gdy na blogu pojawia się przepis z wykorzystaniem papryki lub cukinii, zawsze w opisie pojawia się słowo „UWIELBIAM”:) Nie potrafię ukryć mojego zamiłowania do tych warzyw. Nie inaczej więc będzie dzisiaj – zupa-krem z cukinii:) Pyszna, kremowa, aromatyczna… no jak jej nie uwielbiać?;)

Zupkę podałam razem z blanszowanymi plastrami cukinii, grzankami i oliwą ziołową przygotowaną na bazie kolendry i mieszanki oleju rzepakowego Wielkopolski z oliwą z oliwek extra virgin. Doskonałe towarzystwo do pysznej zupy. Polecam.

  • 3 cukinie + 1 do dekoracji
  •  1 duża cebula
  • łyżka masła + 6 łyżek mieszanki oleju rzepakowego Wielkopolski z oliwą z oliwek
  • 3 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/2 szkl. śmietany 30%
  • 100 g serka topionego o neutralnym smaku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • suszony rozmaryn + zioła prowansalskie
  • około 15 g kolendry

Cukinię myjemy i wraz ze skórką kroimy w kostkę.

Cebulę drobno siekamy.

Na wysokiej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło i 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę oraz cukinię. Podsmażamy na średnim ogniu przez około 5 minut – do zeszklenia.

Rozmaryn rozcieramy chwilę w moździerzu. Dodajemy go do cukinii wraz z ziołami prowansalskimi. Chwilę smażymy, po czym zalewamy wszystko bulionem i gotujemy około 20 minut.

Odstawiamy do przestudzenia, a następnie miksujemy na gładki krem. Ponownie podgrzewamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Do garnuszka wlewamy kremówkę, dodajemy też pokrojony na kawałki serek topiony. Stawiamy na palniku i podgrzewamy, aż do połączenia. Serek możemy rozcierać widelcem, by szybciej się roztopił. Nie doprowadzamy do zagotowania. Gdy składniki się połączą – dodajemy do zupy, mieszamy.

Pozostałą cukinię kroimy wzdłuż na cienkie paski/długie plasterki (środek z pesteczkami należy wyrzucić). Wrzucamy na 2 minuty do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem soli i ziół prowansalskich. Odcedzamy.

Do rozdrabniacza wkładamy listki kolendry, miksujemy. Następnie wlewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego z oliwą z oliwek i ponownie miksujemy.

Zupę podajemy skropioną ziołową oliwą, z grzankami oraz „różyczką” przygotowaną z blanszowanej cukinii.