Chłopski garnek
Chłopski garnek to doskonała propozycja na obiad, gdy za oknem zimno i ponuro. Wspaniale rozgrzewa i syci na długo. Porcja jest solidna i spokojnie wystarczy na 2-3 dni 🙂
O ile normalnie nie przepadam za pikantnymi potrawami, to to danie stanowi wyjątek. Lubię jak jest dobrze doprawione:)
Na dużą „imprezową” porcję:
- 1/2 główki białej kapusty
- około 600g cienkiej kiełbasy
- 200g wędzonego boczku
- 3-4 duże ziemniaki
- 2 papryki czerwone
- 2-3 średniej wielkości cebule
- 250 g pieczarek
- 5 szkl. bulionu
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- majeranek
- mielona słodka papryka
- ostra papryka
- przyprawa ognista – wg uznania
- sól, pieprz
Kapustę szatkujemy.
Kiełbasę kroimy na półplasterki, boczek w kostkę.
Cebulę kroimy w piórka. Paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na półplasterki.
Na dużą patelnię wrzucamy boczek, smażymy aż do wytopienia się tłuszczu. Do boczku dodajemy kiełbasę i smażymy dalej, aż do lekkiego zarumienienia (ja dodaję część kiełbasy do boczku, a potem smażę drugą partię samej kiełbasy).
Zawartość patelni przekładamy do większego garnka.
Na patelnię – jeśli jest taka potrzeba – wlewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy paprykę, oraz pieczarki. Gdy pieczarki się przesmażą, całą zawartość patelni przekładamy do naczynia z boczkiem i kiełbasą.
Dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki oraz poszatkowaną kapustę. Wrzucamy liście laurowe oraz ziela angielskie, wstępnie doprawiamy słodką papryką, solą (nie za dużo, jeśli używać będziemy bulionu) oraz pieprzem. Podlewamy 5 szklankami wody lub bulionu i dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, do miękkości warzyw. Po około 20-30 minutach pokrywkę zdejmujemy i pozwalamy wodzie lekko odparować. Danie możemy zagęścić też około 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w małej ilości zimnej wody.
Na koniec doprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem oraz ostrą papryką i przyprawą ognistą.
Kiedy jest tak zimno za oknem, super jest zjeść taką potrawę…
pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
To prawda, wspaniale rozgrzewa:)
Lubię takie jednogarnkowe dania:) Są smaczne i sycą na długi czas 🙂
Konkretne jedzonko. Chętnie zjadłabym:)
gdzie mozna kupic taka salaterke?
Kupiłam ją w Agata meble
danie z mojej młodości , u babci jurajki
Właśnie dziś zrobiłam te danie . Dla mnie w sam raz. Szybko się robi. Wystarczy na parę dni i jest bardzo sycące ?
Agnieszko, bardzo się cieszę 😀 Dzięki za wypróbowanie i zostawienie komentarza 😀 :*
teraz chłodno, to obiad idealny!
Witam, Zrobiłam, cóż mogę napisać jest pyszna , aromatyczna i tresciwa. Bardzo lubię Pani wpisy, opisujace doznania z gotowania kazdej potrawy, wtedy naprawde wiem czy cos mi podpasuje. Bardzo lubie tez ta stronę jest czytelna i przejrzysta . Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ależ takie wiadomości dodają skrzydeł!
Bardzo, bardzo się cieszę, że to co robię się podoba. Będę starała się jeszcze bardziej!
Pozdrawiam 🙂
Witam
U nas „chłopski garnek” raczej bez papryki, nie rośnie ona u nas od wieków z racji zimnego klimatu- takie dziwaczne połączenia od dawna mnie dziwią w czysto polskiej kuchni- nie ugotuję tak tej potrawy👎
Oj tam, ale czemu mieli byśmy z papryki nie skorzystać skoro poprawia smak, u nas? AI nni ludzie powiedz mi to co z obcej planety pochodzą? 😀 po co się ograniczać Jadziu? lepiej brać co ziemia da.
Jadzia 63 , a pieprz używasz do doprawienia potraw , bo u nas też nie rośnie i to napewno bedzie dziwne połączenie np: w rosole, a już nie wspomnę o cynamonie w bułkach drożdżowych,
Wspaniały przepis. Składniki idealnie pasujące. Bardzo smaczne danie. Dziękuję za pięknie, przejrzyście podany przepis.
Akurat na jesienne dni👌
Serdecznie pozdrawiam.
Bardzo dziękuję za tak miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie.