Zakręcone ciasto cynamonowe

Wystarczy, że pomyślę o cynamonie, a już ślinianki pracują mi ze zdwojoną siłą. Tak bardzo lubię jego dodatek:)

Dodawałam go i do ziemniaków (Klik), do marchewki (Klik), do mięsa (Klik, Klik), do różnych dań (Klik, Klik) i oczywiście do wypieków (Klik, Klik, Klik, Klik, Klik  i Klik)  .

Dziś właśnie chcę Wam przedstawić kolejny z nich. Robiłam go już dość dawno temu i dziwię się, że do tej pory jeszcze go nie opublikowałam.

Niewielkie (ok. 20 cm śr.), zakręcone biszkoptowe ciasto z serowo-cynamonowym nadzieniem. Odrobinę cynamonu dodałam również do lukru. Wyszło bardzo fajnie.

Ciasto jest szybkie do przygotowania. Jedyną „trudność” jaką mi sprawiło było pokrojenie równych pasów:p Uznałam, że dam radę odmierzyć równą szerokość na oko, no i wyszło krzywo:) Nie zmienia to jednak faktu, że ciasto jest smaczne, choć najlepsze zdecydowanie tuż po upieczeniu.

Świetnie sprawdzi się do kubka ciepłej herbaty, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego.

Ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 szklanki wody
  • 1-2 łyżki oleju

Nadzienie:

  • 200-230 g twarogu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 duże jajko

Lukier:

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki mleka

Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Twaróg mielimy lub przepuszczamy przez praskę (najlepiej dwukrotnie). Dodajemy cukier, cynamon oraz jajko i miksujemy chwilę, do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na blaszkę (tzw piekarnikową) wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy.  Odkładamy w chłodne miejsce.

Do misy miksera wbijamy całe jajka i ubijamy razem z cukrem przez kilka minut (do czasu aż masa podwoi swoją objętość i stanie się jaśniejsza). Obroty miksera zmniejszamy do minimum i stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z sodą. Po chwili dodajemy odrobinę wody oraz olej, miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto wylewamy na warstwę schłodzonego sera, wyrównujemy. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Upieczone ciasto od razu wyciągamy z blaszki i odwracamy tak by papier był na górze. Delikatnie go zdejmujemy. Ciasto kroimy na 4-5 pasów tej samej szerokości. Póki gorące zwijamy w spiralę – najpierw rolujemy jeden z pasków, następnie kolejnym oplatamy ten zwinięty itd.

Do kubeczka wsypujemy cukier, następnie stopniowo dodajemy mleko. Mieszamy pałką do połączenia. Gdyby lukier był za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, gdyby był zbyt gęsty dolewamy odrobinę mleka. Na koniec dodajemy odrobinę cynamonu, dekorujemy wierzch „ślimaczka”.

Źródło