Babka jabłkowo cynamonowa z orzechami

W sezonie jesiennym na stołach królują ciasta z jabłkami i z orzechami. To połączenie niemalże doskonałe.

Przepis na to ciasto znalazłam tutaj. Ostatnie zdanie opisu mówiące o tym, że po spróbowaniu będziemy często do niej wracać, utwierdziło mnie w przekonaniu, że chcę upiec tą właśnie babkę.

Oczekiwałam wilgotnej, pysznej, pachnącej cynamonem, z mnóstwem chrupiących kawałków orzechów, babki, i tak też właśnie było.

Dziś, po konsumpcji, mogę przyznać autorce rację – o tak, ja z pewnością upiekę ją nie raz. Może i Wy się skusicie? Gwarantuję, że uda się wyśmienicie.

Składniki  (temp. pokojowa):

  • 50 g dowolnych orzechów, posiekanych
  • 350 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 240 ml oleju
  • 2 jabłka

Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem do pieczenia, solą oraz cynamonem.
Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki.

Do miski wbijamy jajka, ucieramy je wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (około 7-10 minut). Nie przerywając ucierania wlewamy cienkim strumieniem olej. Mikser odstawiamy i za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki delikatnie łączymy masę z utartymi jabłkami oraz przygotowaną mąką i posiekanymi orzechami.

Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy o średnicy ok. 23 cm.
Pieczemy około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C (do tzw suchego patyczka).

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.