Pieczeń z mięsa mielonego z serem, boczkiem i jajkami

Taką pieczeń zobaczyłam jakiś czas temu na kanale YT:) Filmik był kompilacją różnych przepisów z wykorzystaniem… no właśnie: mięsa, sera czy jajek? Nie pamiętam. Takie zbiorcze filmiki mają to do siebie, że potem ciężko odnaleźć to, czego dokładnie się szuka:(

Przepis jednak na tyle wpadł mi w oko, że postanowiłam odtworzyć go u siebie. Udało się to zrobić, powiedziałabym w 3/4, bowiem warstwa serka śmietankowego, którego użyłam nie zapiekła się tak, jak tego oczekiwałam;) Być może lepiej sprawdziłby się gładki serek topiony – taki w pojemniczku, który jest łatwy do rozsmarowania.

Nie mniej jednak Rodzinka obiad chwaliła, a słowa poparte były pustymi talerzami:)

Mięso podałam z tartymi buraczkami z jabłuszkiem od JAMAR:)

  • 800-850 g mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 jajko
  • około 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 5-6 plastrów boczku
  • ok. 80 g serka śmietankowego lub topionego w pojemniczku (!)
  • 3-4 plastry żółtej mozzarelli
  • 3-4 jajka

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy ją na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Gdy się zeszkli, zdejmujemy z palnika, studzimy.

Do dużej miski przekładamy mielone mięso. Dodajemy zimną cebulkę. Wbijamy jajko. Wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Dokładnie mieszamy.

Wyrobione mięso przekładamy do formy keksowej. Wykładamy nim dno i boki formy. Przez środek pozostawiamy wgłębienie, które wykładamy plastrami boczku. Na boczku rozprowadzamy cienką warstwę serka śmietankowego/topionego. Posypujemy solą oraz pieprzem. Serek przykrywamy mozzarellą pokrojoną na cienkie plastry.

Pieczeń wstawiamy na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wbijamy surowe jajka, posypujemy je solą oraz pieprzem i ponownie wstawiamy do piekarnika na około 60-70 minut (ja przykryłam je folią aluminiową na około 25-30 minut, a potem dopiekałam już bez przykrycia przez kolejne 35-40 minut).

Tutaj mięso przykryte plastrami boczku
Warstwa doprawionego serka
Plastry mozzarelli

Brakuje jeszcze zdjęcia z surowymi jajami, ale wygląda na to, że już nie zdążyłam go zrobić;)