Makaron z sałatą i orzechami

Makaron z rzymską sałatą, roszponką i orzechami laskowymi to jeden z moich ulubionych dodatków do mięsa.

Zamiast obierać i gotować ziemniaki, a następnie wymyślać do nich jakąś sałatkę/surówkę, wystarczy przygotować taki makaron. Świetnie skomponuje się z karkówką z grilla czy pieczoną piersią kurczaka.

W połączeniu z oliwą z orzechów włoskich i prażonymi orzechami laskowymi smakuje wyśmienicie, ale inne smakowe oliwy też są super. Ostatnio robiłam z taką o smaku czosnku i suszonych pomidorów i też fajnie zdała egzamin.

Eksperymentujcie!

  • około 250-300 g makaronu (najlepszy będzie taki dosyć „gruby”; ja swój kupuję podczas włoskiego tygodnia w Lidlu)
  • 1 sałata rzymska lub 2 mini sałaty
  • dwie garście roszponki
  • garść orzechów laskowych
  • 2-3 łyżki oliwy z orzechów włoskich
  • około 1/2 – 1 łyżeczki przyprawy w płynie maggi

Orzechy prażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Przekładamy na ręcznik papierowy, a gdy przestygną, rolujemy je w dłoniach, aby pozbawić je brązowej skórki. Z grubsza siekamy.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Przekładamy do miski.

Sałatę rzymską myjemy, osuszamy. Kroimy na cienkie paseczki. Dodajemy wraz z umytą roszponką do miski z makaronem.

Całość polewamy oliwą z orzechów włoskich i skrapiamy przyprawą w płynie, mieszamy.

Na samym końcu posypujemy orzechami laskowymi. Mieszamy.