Makaronowa sałatka w greckim stylu

Niejednokrotnie wspominałam już, że najbardziej lubię sałatki makaronowe.

Kiedy więc dostałam zaproszenie do konkursu: Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu 25 X 2017, wiedziałam, że wezmę w nim udział i że przepis, z jakim w nim wystartuję, będzie właśnie na sałatkę:)

Dzisiejsza sałatka, to taka wariacja na temat sałatki greckiej. Jest w niej wszystko co najlepsze, a więc mnóstwo świeżych warzyw, oliwki, feta oraz makaron:) Ja wykorzystałam nowość od Lubelli – makaronowe mini kokardki, które moim zdaniem są wprost stworzone do sałatek:)

Sałatkę zrobiłam na domową imprezę i ilościowo wyszła jej całkiem spora miska. Rozdzieliłam składniki na dwie części i jedną podałam z sosem majonezowym, a drugą z czosnkowym sosem na bazie oliwy i musztardy starofrancuskiej. Obie wersje świetne, choć jednak większość domowników i gości skłaniała się ku łagodniejszej w smaku, z majonezem;)

  • 400 g makaronu mini kokardki Lubella
  • 2 mini sałaty rzymskie
  • 1 ogórek tzw wąż
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 2 płaty papryki konserwowej, u mnie grillowana bez skórki
  • 1 mały słoiczek czarnych oliwek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie sera feta

Sos czosnkowo-musztardowy:

  • około 100 ml oliwy
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2 płaskie łyżeczki musztardy starofrancuskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • 1 mały ząbek czosnku

Sos majonezowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • mieszanka ziół greckich do smaku

Umyte warzywa kroimy: sałatę na cienkie paseczki, papryki (zarówno świeże, jak i konserwową) na cienkie paseczki, pomidorki koktajlowe na pół, ogórka na ćwiartki, cebulę w piórka, oliwki na plasterki.

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i przekładamy do miski. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek (1-2 łyżki) i mieszamy. Po lekkim przestudzeniu łączymy z pozostałymi składnikami.

Ser feta kroimy w kostkę, posypujemy po wierzchu sałatki.

Oddzielnie przygotowujemy sosy, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Sałatkę dzielimy na pół i jedną polewamy sosem majonezowym, a drugą sosem czosnkowo-musztardowym.

#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam


Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu