Makaronowa sałatka w greckim stylu
Niejednokrotnie wspominałam już, że najbardziej lubię sałatki makaronowe.
Kiedy więc dostałam zaproszenie do konkursu: Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu 25 X 2017, wiedziałam, że wezmę w nim udział i że przepis, z jakim w nim wystartuję, będzie właśnie na sałatkę:)
Dzisiejsza sałatka, to taka wariacja na temat sałatki greckiej. Jest w niej wszystko co najlepsze, a więc mnóstwo świeżych warzyw, oliwki, feta oraz makaron:) Ja wykorzystałam nowość od Lubelli – makaronowe mini kokardki, które moim zdaniem są wprost stworzone do sałatek:)
Sałatkę zrobiłam na domową imprezę i ilościowo wyszła jej całkiem spora miska. Rozdzieliłam składniki na dwie części i jedną podałam z sosem majonezowym, a drugą z czosnkowym sosem na bazie oliwy i musztardy starofrancuskiej. Obie wersje świetne, choć jednak większość domowników i gości skłaniała się ku łagodniejszej w smaku, z majonezem;)
- 400 g makaronu mini kokardki Lubella
- 2 mini sałaty rzymskie
- 1 ogórek tzw wąż
- 1 cebula czerwona
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 płaty papryki konserwowej, u mnie grillowana bez skórki
- 1 mały słoiczek czarnych oliwek
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie sera feta
Sos czosnkowo-musztardowy:
- około 100 ml oliwy
- 3 łyżki białego octu winnego
- 2 płaskie łyżeczki musztardy starofrancuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- 1 mały ząbek czosnku
Sos majonezowy:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
- odrobina soku z cytryny
- sól, pieprz
- mieszanka ziół greckich do smaku
Umyte warzywa kroimy: sałatę na cienkie paseczki, papryki (zarówno świeże, jak i konserwową) na cienkie paseczki, pomidorki koktajlowe na pół, ogórka na ćwiartki, cebulę w piórka, oliwki na plasterki.
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i przekładamy do miski. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek (1-2 łyżki) i mieszamy. Po lekkim przestudzeniu łączymy z pozostałymi składnikami.
Ser feta kroimy w kostkę, posypujemy po wierzchu sałatki.
Oddzielnie przygotowujemy sosy, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Sałatkę dzielimy na pół i jedną polewamy sosem majonezowym, a drugą sosem czosnkowo-musztardowym.
#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam
Co za kolorki… cieszy oko a także i podniebienie 🙂
Dziękuję ślicznie:)
Lubicie, kiedy jest tak kolorowo ;D
Myślisz, że przedobrzyłam?;)
Nigdy 😀 Kolorowo – wesoło i zdrowo. Poza tym za oknem, szaro, buro i zimno – potrzeba kolorów 🙂 No i je się również oczami 🙂
Cieszę się, że tak uważasz:) a pogoda faktycznie motywuje by odrobinę poszaleć w kuchni;) niech choć na talerzu będzie kolorowo i słonecznie;)
Można wyobrazić sobie, że jest wiosna.. chociaż na talerzu xD
😀
Pysznie i bajecznie kolorowo 🙂
🙂
świetny pomysł na sycącą sałatkę 🙂 wygląda obłędnie
Dziękuję:) sałatka faktycznie jest sycąca:) dobra na kolację lub drugie śniadanie w pracy:)
Such a great recipe. Thanks for sharing.
Jestem wielkim smakoszem takich kolorowych sałatek. Ta jest w dodatku sycąca, idealna do pracy czy na kolację…
W takiej roli spisze się doskonale:)