Roszponka, rzepa i rzodkiewki
Bardzo dobre połączenie smakowe. Nawet bardzo, bardzo dobre. Podałam do obiadu i nie mogłam przestać się zachwycać. Zachwycałam się tak mocno, że ze smakiem spałaszowałam jeszcze na kolację;) Roszponka i sałata rzymska podane w towarzystwie pokrojonej w paseczki rzepy i rzodkiewek, a wszystko to polane sosem jogurtowo-majonezowym o wyraźnym cytrynowym posmaku. Jako dodatek podałam chipsy parmezanowe, ale nie jest to konieczne. Niby proste, a wyszło bardzo fajnie, bardzo lekko, bardzo warzywnie.
A jeśli spodobała Wam się ta sałatka, odsyłam Was również do TEJ, bardzo podobnej i „chrupiącej” sałatki:)
- 1 duży pęczek rzodkiewek
- 1 rzepa
- 1 sałata rzymska
- 2-3 garści roszponki
- 1 szkl. jogurtu (u mnie grecki)
- 2-3 łyżki majonezu
- sok z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Umytą roszponkę łączymy razem z porwaną na mniejsze kawałeczki sałatą rzymską. Rzodkiewki kroimy na plasterki. Rzepę obieramy ze skórki, kroimy na paseczki. Warzywa mieszamy ze sobą.
Jogurt łączymy z majonezem. Doprawiamy sokiem z cytryny solą, pieprzem oraz cukrem. Przygotowanym sosem polewamy warzywa.
Aby wykonać krążki parmezanowe, należy starty drobno ser uformować na blaszce do pieczenia w kopczyk, lekko go spłaszczyć i włożyć na około 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Bardzo smaczna propozycja 🙂
Dzięki, polecam:)
Lubię takie chrupiące przekąski!
O tak, dobrze jest pochrupać od czasu do czasu, no i jakie to zdrowe:)