Tęczowy deserek z serka i galaretki

Deser, który zna chyba każdy:) Jako dziecko pamiętam go jeszcze w wersji maxi, a więc robiony w tortownicy. Jest prosty do przygotowania, poradzą z nim sobie nawet dzieci, które chcą wspólnie z rodzicami stawiać w kuchni pierwsze kroki.

teczowydeser1

  • 3 serki waniliowe „Danio”
  • 3 różnokolorowe galaretki (czerwona, żółta, zielona)

Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody (z mniej więcej 10-15 minutowymi odstępami). Pierwszą galaretkę umieszczamy w zimnej wodzie, by nieco przestygła. Następnie zimną, lecz wciąż płynną galaretkę łączymy z serkiem „Danio” (część galaretki przed zmieszaniem jej z serkiem możemy odłożyć, wówczas będziemy mieć więcej warstw w deserze, jednak znacznie wydłuża to czas przygotowania. U mnie właśnie widoczna jest czerwona warstwa piankowa i odrobina czerwonej galaretki). Gotową masę rozlewamy do 4-5 pucharków i wkładamy do lodówki do stężenia. Podobnie przygotowujemy pozostałe galaretki (kolejne warstwy wylewamy dopiero, gdy poprzednia dobrze stężeje, inaczej warstwy się ze sobą zleją).

teczowydeserek3

 


Polecam również zbiór przepisów na ciasta świąteczne