Szybki biszkopt z owocami
To ciasto od dawna jest jednym z moich ulubionych (od dawna też próbuję go opublikować, jednak cały czas na drodze stają mi inne przepisy;) ). Jest pyszne, ale tym co czyni je atrakcyjne jest również to, że przygotowuje się go bardzo prosto i błyskawicznie (no, nie licząc czasu jaki potrzebuje galaretka na stężenie;) W zasadzie cała istota zawiera się w upieczeniu biszkoptu i przekrojeniu go na dwa blaty póki gorący (to ważne). Następnie blaty biszkoptowe przekłada się…. kwaśną śmietaną, i już:) żadnego ubijania, żadnego ucierania czy gotowania budyniu. Śmietana pod wpływem temperatury z biszkoptu zamienia się w pyszny krem. Na wierzch ciasta wystarczy wyłożyć owoce: brzoskwinie, a w sezonie – truskawki, które przykrywamy galaretką. Prawda, że proste? I pyszne, spróbujcie:)
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szkl. drobnego cukru (ew. kryształ)
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1-2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- średni kubek kwaśnej śmietany 18% Zott (330g)
- puszka brzoskwiń (lub świeże truskawki)
- 2 galaretki brzoskwiniowe (truskawkowe)
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do stężenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając na początku szczyptę soli. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy po 1 żółtku. Cienkim strumieniem wlewamy olej, miksujemy chwilę, po czym mikser odkładamy. Do masy wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm ewentualnie 21×32). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Biszkopt od razu po upieczeniu wyjmujemy z formy i przekrawamy go na dwa blaty. Gorący smarujemy kwaśną śmietaną, przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy.
Na biszkopcie układamy pokrojone na plasterki brzoskwinie (lub połówki truskawek). Zalewamy tężejąca galaretką.
Ciekawi mnie ten śmietanowy krem!
Proszę wypróbować:) Ciasto przełożone taką śmietaną jest bardzo smaczne:)
zastanawiam sie, co się stanie, gdy wysmaruję kwaśną śmietaną gorące ciasto…
Śmietana pod wpływem gorącego biszkoptu lekko się zetnie, tworząc pyszny i bardzo prosty krem. Polecam spróbować 🙂
Jest bardzo dobre ze śmietaną nic się nie dzieje robiłam takie ciasto.pozdrawiam
Wygląda mega pysznie 🙂 Zjadłabym kawałeczek 🙂
Nie ubijamy śmietany? rozsmarowujemy taką prosto z kubeczka?
Dokładnie tak, taką prosto z kubeczka. Tylko to musi być gęsta, kwaśna śmietana 18% (ja kupuję Zott).
Dziękuję. Zaintrygował mnie ten przepis, a zwłaszcza ta smietana. Kończą się upały, więc koniecznie muszę go wypróbować.
Pozdrawiam.
To jest niewiarygodne, ale śmietana pod wpływem gorącego biszkoptu „zamienia się” w pyszny krem. Dlatego ważne jest przekładanie nią ciasta praktycznie od razu po upieczeniu 🙂
Trzymam kciuki żeby smakowało 🙂
Dziękuję. Jak upiekę, dam znać jak wyszło i czy smakowało 🙂
Pozdrawiam.
Będę czekać ?
zrobiłam to ciasto -jest rewelacyjne troszke zmodyfikowałam, ale trik ze śmietaną trzał w 10…polecam
wkleiłabym fotkę ale sie nie da
Śmietana w tym cieście najmocniej zaskakuje i bardzo się cieszę, że i tym razem nie zawiodła 😀
Nie wiem jak ugryźć problem wklejania zdjęć… a może prześlesz mi je na maila – ewa@smakinatalerzu.pl i wkleję tutaj lub opublikuję na fanpage strony? 🙂
Byłoby super! 😀
Wreszcie upiekłam to ciasto, chociaż przyznam, że sceptycznie podchodziłam do tej śmietany. Niepotrzebnie. Ciasto niesamowicie smaczne i krem z tej śmietany, super 🙂 Daję do ulubionych i nie raz jeszcze wrócę do niego. Z pewnością upiekę na Boże Narodzenie 🙂
Pozdrawiam autorkę i gratuluję świetnego przepisu 🙂
Na początku faktycznie ten krem może budzić lekką niepewność:) Cieszę się więc, że spróbowała Pani je upiec i jeszcze mocniej mnie cieszy wiadomość, że smakuje 😀
Podzieliłam się ciastem z rodzicami. Bardzo im smakowało. Nie dość, że ładnie wygląda to i jest naprawdę smaczne 🙂
Bardzo, bardzo mnie to cieszy 😀 Oby więcej tak dobrych wiadomości 😉
Pozdrawiam serdecznie.
Dzisiaj ponownie zrobiłam to smaczne ciasto. Owoce tym razem, zalałam cytrynową galaretką. Jutro poczęstuję tym ciastem, dzieci i wnuczki.
Pozdrawiam serdecznie.
Pani Jolu, bardzo się cieszę, że ciasto smakuje 🙂 Polecam urozmaicać smak ciasta właśnie o różne owoce i smaki galaretki, tak jak Pani to zrobiła 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
Oczywiście, z różnymi owocami może być ciekawie. Tak też będę próbowała robić.
Synowa i córka poprosiły o przepis. Ciasto wszystkim smakowało 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
Gdy pojawia się prośba o przepis, to faktycznie znaczy,że smakowało 😀 Wspaniale!
Pozdrawiam serdecznie 🙂
To smaczne ciasto będzie pieczone na święta 🙂 Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt 🙂
Pani Jolu, jest mi z tego powodu bardzo miło 🙂 Również pozdrawiam! Wesołych i wspaniałych Świąt :*
Żałuję,że wyjęłam biszkopt po 25 min pieczenia. Niestety czas za krótki. Mam zakalca i jestem zawiedziona. A dawno nie piekłam,więc brak doświadczenia.
Biszkopt z 4 jajek pieczony przez 25 minut w 180 stopniach, nie powinien być niedopieczony. Być może coś jest nie tak z piekarnikiem.
Ciasto, nie dość że efektowne . To pyszne, proste w wykonaniu.
Ja man piekarnik gazowy, upieczenie ciasta to loteria, ale to poraz 3 super wyszło.
Piekłam 25 min na śr, poziomie . Badałam patyczkiem.i 10 min na najwyższym. Biszkopt piękny płaski, krem rewelacja. Dziękuję, pozdawiam.
Bardzo się cieszę, że wraca Pani do tego przepisu 🙂