Szybki biszkopt z owocami

To ciasto od dawna jest jednym z moich ulubionych (od dawna też próbuję go opublikować, jednak cały czas na drodze stają mi inne przepisy;) ). Jest pyszne, ale tym co czyni je atrakcyjne jest również to, że przygotowuje się go bardzo prosto i błyskawicznie (no, nie licząc czasu jaki potrzebuje galaretka na stężenie;) W zasadzie cała istota zawiera się w upieczeniu biszkoptu i przekrojeniu go na dwa blaty póki gorący (to ważne). Następnie blaty biszkoptowe przekłada się…. kwaśną śmietaną, i już:) żadnego ubijania, żadnego ucierania czy gotowania budyniu. Śmietana pod wpływem temperatury z biszkoptu zamienia się w pyszny krem. Na wierzch ciasta wystarczy wyłożyć owoce: brzoskwinie, a w sezonie – truskawki, które przykrywamy galaretką. Prawda, że proste? I pyszne, spróbujcie:)

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szkl. drobnego cukru (ew. kryształ)
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • średni kubek kwaśnej śmietany 18% Zott (330g)
  • puszka brzoskwiń (lub świeże truskawki)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe (truskawkowe)

Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy do stężenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając na początku szczyptę soli. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy po 1 żółtku. Cienkim strumieniem wlewamy olej, miksujemy chwilę, po czym mikser odkładamy. Do masy wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm ewentualnie 21×32). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.

Biszkopt od razu po upieczeniu wyjmujemy z formy i przekrawamy go na dwa blaty. Gorący smarujemy kwaśną śmietaną, przykrywamy drugim blatem. Lekko dociskamy.

Na biszkopcie układamy pokrojone na plasterki brzoskwinie (lub połówki truskawek). Zalewamy tężejąca galaretką.