Bułki z kurczakiem i surówką

Raz na jakiś czas mamy ochotę na kolację na wypasie (czytaj: coś więcej niż zwykła kanapka). Wówczas przygotowujemy coś niebanalnego, najczęściej na ciepło. Dziś chciałabym zaprezentować bułki, które mogłyby uchodzić za skromniejszą (choć bardzo dobrą) wersję hamburgerów. Zamiast mięsa mielonego, mamy pokrojone kawałki kurczaka, zamiast skromnego liścia sałaty, świetna surówka z kapusty, zamiast pustej hamburgerowej bułki ze sklepu – własnoręcznie przygotowane pieczywo z mąki razowej. Oczywiście, kiedy nie mamy czasu, możemy posłużyć się bułkami z piekarni, będzie równie pysznie.

bulkizmiesem2

House of the Disappeared streaming

  • ok. 400 g piersi kurczaka
  • przyprawa kebab-gyros
  • 1 duża cebula, lub 2 mniejsze
  • 200 g białej kapusty
  • pęczek koperku
  • 3-4 korniszony
  • pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • jogurt naturalny – mały kubeczek
  • sól, pieprz
  • 5-6 bułek (np z tego przepisu)

Umyte i oczyszczone mięso kroimy na cienkie paseczki. Posypujemy przyprawą kebab-gyros i odkładamy na około 30 minut do lodówki.

Kapustę drobno szatkujemy. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę (1 mała lub połowa dużej). Ogórki kroimy w półplasterki, koperek drobno siekamy i dodajemy do kapusty. Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy surówkę.

Pomidor kroimy na plasterki.

Mięso  smażymy na 2 łyżkach oleju. Pod koniec dodajemy pokrojoną w piórka cebulę (1 mała, lub połowa dużej).

Bułki kroimy na pół, dolną część smarujemy masłem. Wykładamy surówkę z kapusty, kładziemy po plasterku pomidora i przygotowane mięso z cebulką, przykrywamy wierzchnią częścią bułki. Gotowe! Smacznego:)

bulkizmiesem1

Źródło: 101 przepisów Świata Kobiety Tom 38