Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Jedna z prostszych surówek do przygotowania. Oczywiście można ją wzbogacić o inne dodatki, ale według mnie nie jest to konieczne. Czasami przygotowuję ją z gotowym sosem sałatkowym. Nie mieszam go jednak z oliwą, tylko bezpośrednio posypuję po kapuście lub łączę z majonezem.
- 1 mała kapusta pekińska
- 2 marchewki
- 1 mała cebula
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól, pieprz,
- sok z cytryny
- opcjonalnie sos sałatkowy koperkowy
Kapustę przekrawamy na pół. Każdą połówkę nacinamy w kilku miejscach (do około 3/4 długości) i drobno siekamy. Przekładamy do miski.
Umytą i obraną marchewkę trzemy na drobnych oczkach tarki bezpośrednio do miski z kapustą. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Mieszamy.
Majonez łączymy w garnuszku ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny (lub łączymy z gotowym sosem sałatkowym). Przygotowanym sosem zalewamy kapustę z marchewką.
Często robię surówki, bo są pyszne i zdrowe. Twoja wygląda smakowicie 🙂
Dziękuję bardzo:)