Tortilla z guacamole i kabanosami

W zeszłym roku na Sylwestra przygotowałam tortille prezentowane na stronie Kuchni Lidla. Lubię tam zaglądać, gdyż można znaleźć wiele ciekawych i inspirujących przepisów. W tym roku ponownie wróciłam do tych zawijasków i choć nie zdążyłam opublikować przepisu przed Sylwestrem, robię to teraz – być może komuś z Was przyda się w okresie karnawału, czy na domową imprezę;)

  • 3-4 tortille
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 limonka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
  • pęczek kolendry
  • 120 g cienkich kabanosów
  • sól, pieprz
  • 4 garście roszponki

Miękkie awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ wybieramy za pomocą łyżeczki. Przekładamy do niewielkiej miseczki i skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, chilli oraz kolendrę. Całość rozgniatamy widelcem do utworzenia się pasty. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Kabanosy kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy do pasty z awokado. Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, mieszamy.

Na środek każdej tortilli nakładamy przygotowane guacamole, przykrywamy opłukaną i wysuszoną ręcznikiem papierowym roszponką. Zwijamy ciasno tworząc roladkę. Kroimy na 4 części.

 

Źródło


Polecam również przepis na rurki z ciasta francuskiego z kremem kawowym