Tortilla z guacamole i kabanosami
W zeszłym roku na Sylwestra przygotowałam tortille prezentowane na stronie Kuchni Lidla. Lubię tam zaglądać, gdyż można znaleźć wiele ciekawych i inspirujących przepisów. W tym roku ponownie wróciłam do tych zawijasków i choć nie zdążyłam opublikować przepisu przed Sylwestrem, robię to teraz – być może komuś z Was przyda się w okresie karnawału, czy na domową imprezę;)
- 3-4 tortille
- 2 dojrzałe awokado
- 1 limonka
- 1 cebula czerwona
- 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
- pęczek kolendry
- 120 g cienkich kabanosów
- sól, pieprz
- 4 garście roszponki
Miękkie awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Miąższ wybieramy za pomocą łyżeczki. Przekładamy do niewielkiej miseczki i skrapiamy sokiem z limonki. Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, chilli oraz kolendrę. Całość rozgniatamy widelcem do utworzenia się pasty. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Kabanosy kroimy na cienkie plasterki. Dodajemy do pasty z awokado. Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, mieszamy.
Na środek każdej tortilli nakładamy przygotowane guacamole, przykrywamy opłukaną i wysuszoną ręcznikiem papierowym roszponką. Zwijamy ciasno tworząc roladkę. Kroimy na 4 części.