Paszteciki z mielonego mięsa i pieczarek

Ostatnio na urodziny Syna przygotowałam dla dorosłych gości te właśnie paszteciki z ciasta francuskiego. To, że prezentowały się pięknie i niebanalnie na stole to jedno, ale ich smak w połączeniu z podanym do nich barszczykiem po prostu przerósł najśmielsze oczekiwania. Zdecydowany HIT imprezy. Zakochałam się w tych pasztecikach i teraz serwuję je przy byle okazji. Ale są tego warte. Polecam bardzo.

pasztecikizciastafr1

  • 200g mięsa mielonego (np łopatki)
  • 200g pieczarek
  • 1 cebula
  • 125 g kwaśnej śmietany 18%
  • 80g sera żółtego np gouda
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego lub przyprawa uniwersalna
  • 1 op. ciasta francuskiego dobrej jakości (ja kupuję to z lidla)

Cebulę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy ją na łyżeczce masła i niewielkiej ilości oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone drobno pieczarki. Smażymy razem do czasu, aż cała woda jaką puszczą grzyby odparuje.

Na osobnej patelni podsmażamy mięso.

Zawartość obu patelni łączymy ze sobą. Gdy mięso i pieczarki osiągną temperaturę pokojową, dodajemy starty na dużych oczkach ser żółty, śmietanę oraz jajko. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego/przyprawą uniwersalną lub inną ulubioną mieszaną ziół, mieszamy.

Gdy mamy przygotowany farsz wyjmujemy z lodówki ciasto francuskie (plusem jest to, że farsz można przygotować nieco wcześniej). Rozwijamy je i dzielimy na 12 kwadratów. Formę na muffinki natłuszczamy masłem i w każde wgłębienie wkładamy kwadraty z ciasta francuskiego tak, by rogi ciasta wystawały poza brzegi. Przygotowane pakieciki napełniamy farszem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 30 minut.

Podajemy na ciepło, najlepiej z barszczykiem czerwonym.

pasztecikizciastafr2

Źródło