Krem z dyni
Nie wiem dlaczego, ale mam słabość do zup-kremów. W sezonie jesiennym na moim stole nie może zabraknąć również pysznego kremu z dyni. Do przygotowania raz-dwa, co niejednokrotnie jest równie cenne, jak pyszny smak.
- około 1 kg dyni
- 3 ziemniaki
- 2 małe lub 1 duża cebula
- około 1,5-2 l bulionu (w zależności od tego jak gęsty chcemy otrzymać krem)
- ok. 1 płaska łyżeczka curry
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa, cukier do smaku
- mielona papryka ostra lub inna pikantna przyprawa
- Kwaśna śmietana 18%
- grzanki
Cebulę kroimy w kostkę. Obrane i opłukane ziemniaki również kroimy w kostkę. Dynię obieramy. Za pomocą łyżki usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka z grubym dnem wlewamy około 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy na nim cebule. Następnie dodajemy ziemniaki i dynię i całość smażymy jeszcze kilka minut. Posypujemy curry. Zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie zupę miksujemy na krem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru, gałki muszkatołowej i ostrej papryki. Zupę podajemy z grzankami czosnkowymi, można też dodać kleks kwaśnej śmietany 18%