Ciasto „Łabędzi puch”
Przeglądając „internety” trafiłam na ten przepis. Początkowo nazwa nic mi nie mówiła, ale gdy wczytałam się w składniki powoli pamięć zaczęła powracać. Kilka lat temu razem z koleżanką z pracy zrobiłyśmy to ciasto, każda u siebie w domu;) a po naszej wymianie wrażeń, wszyscy w pracy chcieli dostać przepis;) Nie jestem pewna, czy wówczas korzystałam dokładnie z takich proporcji, ale nie zmienia to faktu, że ciasto naprawdę jest zaskakujące. Zaskakujący jest również jeden z użytych do niego składników, a mianowicie czerstwe kajzerki;) Bez obaw jednak, do kremu sprawdziły się doskonale;) Jedyna moja uwaga, to może jak dla mnie masa była zbyt słodka, ale na to zawsze jest rada – wystarczy odrobina mniej cukru. Proporcje podaję jednak za oryginałem.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 3 szkl. mleka
- 2 (czerstwe) bułki kajzerki
- 1/2 szkl. cukru
- cukier wanilinowy
- 100 g wiórków kokosowych
- 250g masła w temperaturze pokojowej
- powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki
Posypka:
- 1 łyżka masła
- 100 g wiórków kokosowych
- 1/2 szkl. cukru
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy dalej. Cienkim strumieniem wlewamy olej. Na koniec delikatnie mieszając, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blachy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.
Bułki zalewamy 2 szklankami mleka. Warto zrobić to nawet przed upieczeniem biszkoptu, wówczas będziemy mieć pewność, że zmiękną odpowiednio. Rozmoczone bułki rozdrabniamy za pomocą widelca. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, dodajemy bułki, wiórki kokosowe, cukier wanilinowy i gotujemy około 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodając po łyżce masy bułkowo-kokosowej.
Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Spód smarujemy dżemem lub powidłami, wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugim plackiem i wykładamy resztę masy.
Masło roztapiamy na patelni, na małym ogniu, dodajemy cukier i mieszamy aż się roztopi. Następnie dodajemy kokos i mieszamy do momentu aż się zezłoci. Gotową posypką posypujemy biszkopt.