Prosta sałatka makaronowa
Mam wrażenie, że to jedna z tych sałatek, którą przygotowuję praktycznie od zawsze. Bardzo ją lubię zarówno za smak, za szybkość wykonania, oraz za to, że nie wymaga niespotykanych składników, jest delikatna, sycąca i pyszna.
- opakowanie ulubionego makaronu (penne, świderki, kokardki)
- 1 ogórek szklarniowy (tzw wąż)
- podwójna pierś z kurczaka
- pęczek koperku
- majonez + ketchup
- oliwa z oliwek (opcjonalnie)
Makaron gotujemy al dente. Przecedzamy, wrzucamy do dużej miski, przelewamy odrobiną oliwy z oliwek, by nam się nie posklejał.
Umyty i osuszony filet z kurczaka kroimy w drobne paseczki, posypujemy ulubioną przyprawą (u mnie kebab-gyros) i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie smażymy na 2 łyżkach oleju i całą zawartość patelni (usmażone mięsko + sos, który powstanie) łączymy w misce z makaronem.
Ogórek kroimy wg uznania (na pólplasterki lub w ćwiartki). Wszystko razem mieszamy. Łączymy z wymieszanym z ketchupem majonezem. Posypujemy obficie posiekanym drobno koperkiem.