Kurczak z makaronem – cytrynowy duet
Dzisiejsza propozycja, to pachnący kolendrą kurczak, z makaronem gotowanym z dodatkiem jakże zdrowej kurkumy oraz pysznym cytrynowo-kokosowym sosem. Danie jest smaczne i przygotowuje się dość szybko, co stanowi jego kolejny atut.
- 350g dowolnego makaronu
- 2-3 duże piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- mniejszy kawałek imbiru ( ok 10 g)
- 1 łyżka mąki
- 300 ml bulionu
- 200 ml mleczka kokosowego
- 100 ml śmietanki 30%
- kurkuma
- sól, pieprz
- 1 pęczek kolendry
Wyszorowaną i sparzoną wrzątkiem cytrynę ocieramy ze skórki, wyciskamy sok.
Makaron gotujemy na al dente we wrzącej wodzie z dodatkiem soli, szczypty kurkumy oraz skórki i połowy soku z cytryny. Odcedzamy.
Czosnek oraz imbir drobno siekamy.
Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu, nacieramy nimi oczyszczone piersi kurczaka.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy mięso z obu stron. Pod koniec dodajemy czosnek z imbirem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Oprószamy łyżką mąki i krótko zasmażamy. Następnie podlewamy bulionem, mleczkiem kokosowym oraz śmietanką. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, do lekkiego zgęstnienia sosu.
Mięso wyjmujemy z sosu, kroimy je na plasterki. Sos doprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałym sokiem z cytryny. Dodajemy do niego makaron, mieszamy.
Makaron podajemy z sosem oraz mięsem, całość posypujemy posiekaną kolendrą.
Pyszne 😀 jedno z lepszych (jeśli nie najlepsze) danie z makaronem jakie jadłam ( a uwielbiam dania tego typu) !!
Gorąco polecam 😀
Bardzo się cieszę, że smakowało. To chyba najlepsza rekomendacja dla tego dania:)
Również jestem wielką fanką tego cytrynowego duetu. Nawet niedawno robiłam ponownie:)