Kokardki z łososiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi w sosie gorgonzola

W dniu dzisiejszym obchodzimy #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017.

U mnie, jako fanki makaronów, nie mogło zabraknąć w tym dniu właśnie dania z makaronem w roli głównej. Dodatki również świetne, więc zapraszam:)

Taki makaron przygotowałam na wzór dania, jakie jedliśmy w jednej z okolicznych restauracji. Jestem nim oczarowana i uważam, że to jedno z lepszych połączeń smakowych jakie było mi dane do tej pory kosztować. Jak to mówią, istna petarda:)

Danie jest proste i w miarę szybkie do przygotowania. Najpierw należy podsmażyć łososia, a następnie już równolegle gotować makaron i przygotowywać sos.

Szpinak i pomidorki najlepiej smakują jedynie otoczone sosem, nie gotujcie ich zbyt długo, bo danie z pewnością na tym straci.

Wypróbujcie! Polecam gorąco:)

  • 400 g makaronu kokardki #Lubella
  • 200 g świeżego szpinaku
  • gałązka pomidorków koktajlowych
  • 400-500 g łososia
  • 100-120g gorgonzoli
  • 1,5 szkl. śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • tarty parmezan do posypania

Pozbawionego skóry łososia doprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Smażymy na patelni na średnio rozgrzanym oleju (jeśli Wasza ryba jest duża, przekrójcie ją na pół). Odkładamy na talerz. Gdy lekko przestygnie rozdrabniamy na mniejsze części przy pomocy widelca.

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.

Na patelnię po smażeniu łososia wlewamy śmietanę (ewentualny nadmiar oleju odlewamy). Do podgrzanej kremówki dodajemy połamaną na kawałki gorgonzolę. Sos mieszamy do czasu rozpuszczenia się sera. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i odrobiną soli.

Do powstałego sosu dokładamy kawałeczki łososia. Wrzucamy również liście szpinaku oraz pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Podgrzewamy krótko, na małej mocy palnika, tylko do momentu aż szpinak otoczy się sosem i lekko „zwiędnie”. Nie gotujemy.

Do przygotowanego sosu wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy. Danie podajemy posypane tartym parmezanem.

#świetujzlubellą


Świętuj z Lubellą Światowy Dzień Makaronu

10 przemyśleń nt. „Kokardki z łososiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi w sosie gorgonzola”

    1. Dziękuję:) Miałam napisać, że ja również, ale jest jedno danie z dzieciństwa, za którym nie przepadałam – makaron z borówkami. Aż trudno uwierzyć, ale nie lubię na słodko;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.