Cukinia z grilla

Lubicie cukinię? A cukinię z grilla? Jeżeli podobnie jak ja podzielacie miłość do tego warzywa, a nie jedliście jeszcze cukinii przygotowanej w ten sposób, to bardzo Was do tego zachęcam.

  • 3-4 małe, młode cukinie
  • ok. 1 łyżka soli
  • 1 łyżka słodkiej papryki wędzonej
  • ok. 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • kilka łyżek oleju

Umyte cukinie przekrawamy wzdłuż na pół ( dodatkowo miąższ można delikatnie naciąć nożem w kilku miejscach, ale nie jest to konieczne).

Przyprawy mieszamy ze sobą w miseczce, po czym łączymy z olejem. Mieszanką tą nacieramy cukinie i odkładamy na około 20-30 minut w chłodne miejsce.

Grillujemy na rozgrzanym grillu, najpierw przekrojoną stroną do dołu (pilnujemy żeby cukinia nie zaczęła się przypalać), a następnie odwracamy i grillujemy aż do pożądanej miękkości.

Źródło

10 przemyśleń nt. „Cukinia z grilla”

    1. Zgadza się:) Do tego stopnia, że w dość krótkim czasie robiliśmy ją już dwukrotnie:) w sumie powinnam napisać, że ja przygotowałam, a grillował mąż:);)

    1. Dokładnie tak:) Nafaszerować, ugrillować w całości lub same plasterki, zrobić kotleciki z tartej cukinii lub opanierować plasterki i wiele, wiele innych:) bardzo ją lubię za smak i za tą wszechstronność zastosowań:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.