Pałki z kurczaka z serkiem Apetina

Na półkach sklepowych możemy znaleźć kremowe serki Apetina do dań przygotowywanych na ciepło. Wybór smaków jest ogromny, ja zdecydowałam się na grillowaną paprykę z oliwkami. Kiedy przeczytałam na opakowaniu, że są idealne dla osób zabieganych, w głowie pojawił mi się pomysł w jaki sposób chcę go wykorzystać:) Bardzo prosty pomysł, dla zabieganych właśnie. Serek delikatnie doprawiłam jeszcze solą i pieprzem oraz odrobiną parmezanu z dodatkiem natki pietruszki. Taką masę wsunęłam pod skórkę kurczaka. Samo przygotowanie mięsa zajęło mi około 5-10 minut, potem wstawiłam mięso do piekarnika i zabrałam się za papryki, z którymi postanowiłam mięso zestawić. Wyszło baaardzo smacznie i choć skórka z podudzi uciekła mi trochę do góry (skurczyła się), to i tak serek zdążył oddać smak zarówno mięsu jak i samej skórce, która wyszła niebywale chrupiąca i pyszna.

  • 5 podudzi kurczaka
  • 1 opakowanie serka kremowego Apetina – Grillowana Papryka i Oliwki
  • 1 łyżeczka tartego parmezanu
  • 1-2 łyżeczki posiekanej drobno natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych
  • 4-5 listków świeżej bazylii

Mięso myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Delikatnie zsuwamy skórkę aż do kostki (chodzi o to by lekko ją poluzować i zrobić miejsce na farsz, na koniec skórka wraca na swoje miejsce). W razie potrzeby pomagamy sobie małym nożykiem, pamiętając by nie uszkodzić skórki. Odkładamy.

W małej miseczce mieszamy około 80-90 g serka Apetina z natką pietruszki oraz tartym parmezanem. Delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Nabieramy serek na małą łyżeczkę i wsuwamy pod skórkę podudzia (możemy pomóc sobie kciukiem, zsuwając serek z łyżeczki). Rozprowadzamy delikatnie serek pod skórką. Odwracamy mięso na drugą stronę i ponownie wsuwamy 1 łyżeczkę serka. Podobnie postępujemy z resztą mięsa. Na 1 pałkę powinniśmy zużyć około 2 łyżeczki masy.

Mięso układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy z wierzchu niewielką ilością słodkiej papryki w proszku, rozcieramy delikatnie, uważając, by nie wypłynął nam serek. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy przez około 50-55 minut.

W tym czasie przygotowujemy paprykę. Umyte i pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w większą kostkę. Cebulę kroimy w piórka. W rondelku rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy przez 3-4 minuty. Gdy cebula lekko się zeszkli dokładamy pokrojone papryki. Smażymy razem jeszcze kilka minut. Następnie dokładamy pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy na średnim ogniu, aż sos pomidorowy nieco się zredukuje. Na koniec dodajemy 1 łyżkę serka Apetina, mieszamy. Doprawiamy całość solą, pieprzem i dodajemy drobno posiekane liście bazylii. Podgrzewamy jeszcze około 2-3 minuty, po czym zdejmujemy z palnika.

Chciałam pałki zrobić ponownie, jednak nie mogłam dostać w żadnym sklepie serka z grillowaną papryką i oliwkami, kupiłam więc inny smak i te pałki również wyszły smaczne


Codziennie baw się smakiem!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.