Ciasto budyniowe z jabłkami

Przepis pochodzi z książki „Ciasta z owocami” Siostry Anastazji. Pomysł wykonania go powstał  bardzo spontanicznie – trzeba bylo upiec coś na niedzielę, a że po wcześniejszej chorobie nie miałam ani planu co przygotować, ani żadnych składników, postanowiłam poszukać takiego przepisu, którego składniki miałabym akurat „pod ręką”. Kiedyś robiłam już jabłecznik z masą budyniową, więc ten również musiał się udać. Pomimo wrażenia złożoności, robi się go bardzo szybko.

ciastobudyniowezjablkami1

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka kakao

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i siekamy (ja łączę mąkę z masłem za pomocą tępej strony noża). Następnie robimy kopczyk, w którego środek dajemy żółtka. Całość szybko zagniatamy. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Do mniejszej – ok. 1/3 ciasta – dodajemy kakao. Schładzamy w lodówce. Jasnym ciastem wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

Masa budyniowa:

  • 1 l mleka
  • 2 budynie czekoladowe + 1 budyń o smaku toffi
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5-6 łyżek cukru

W jednej szklance mleka rozpuszczamy budynie z dodatkiem mąki ziemniaczanej (w razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę mleka). Pozostałe mleko zagotowujemy razem z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobione budynie i gotujemy jeszcze chwilkę, cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Ciepłą masę rozprowadzamy na jasnym cieście.

Piana:

  • 6 białek
  • 1 szkl. cukru kryształu
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy

Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i stopniowo wsypujemy proszek budyniowy.

Dodatkowo:

  • 1 1/2 kg jabłek

W trakcie ubijania piany, jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki (oczywiście jeśli  używamy ręcznego miksera jabłka lepiej zatrzeć wcześniej). Wykładamy na blachę, na masę budyniową. Przykrywamy gotową pianą. Na górę należy zetrzeć wyjęte z lodówki ciemne ciasto.

Pieczemy w 180 stopniach około 45-50 minut.

ciastobudyniowezjblkami2

2 przemyślenia nt. „Ciasto budyniowe z jabłkami”

    1. Dziękuję serdecznie:) Bardzo mi miło:) Zachęcam zatem zarówno do czytania, jak i próbowania potraw. Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.