Tortellini ze śmietanką i parmezanem

Dziś proponuję przepis na ekspresowe danie z wykorzystaniem tortellini. Całość zajmie nam mniej niż 30 minut, wystarczy tylko ugotować pierożki i przygotować do nich pyszny sos śmietankowo-parmezanowy.

tortellinizesmietankai2

  • 2 op. tortellini (u mnie prossciuto)
  • 30 g masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Tortellini ugotować w dużej ilości osolonej wody.
Na dużej patelni roztopić masło z połową śmietanki (ok. 1 minutę, tylko do rozpuszczenia się masła).
Tortellini odcedzić i przełożyć na patelnię. Podgrzewać chwilkę, ciągle mieszając, po czym wlać resztę śmietany, przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową oraz wsypać starty parmezan. Wymieszać, by pierożki były całe pokryte sosem.

tortellinizesmietankai1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.