Marysieńka

Smaczne, znane i lubiane ciasto.

Moim zdaniem wkładka orzechowa wymiata 🙂

Biszkopt:

  • 7 dużych jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 140 g mąki pszennej (tortowej)
  • 2-3 łyżki gorzkiego kakao

Nasączenie:

  • 1/3 szklanki likieru kawowego (lub zaparzonej kawy)
  • 1/3 szklanki wody

Orzechowa wkładka

  • 5 białek
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 250 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (niekoniecznie)

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 5 żółtek
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 80 g deserowej czekolady
  • 80 ml śmietany kremówki 30%

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Nie przerywając ubijania, dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiewamy z kakao, wsypujemy w kilku partiach do masy, mieszamy szpatułką.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 21×32 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Nasączamy każdy z nich likierem kawowym lub osłodzoną kawą.


Orzechy siekamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Do gęstej i błyszczącej piany dodajemy orzechy oraz obie mąki, mieszamy szpatułką do połączenia.

Bezę orzechową przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut. Studzimy.


Mleko wraz z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika.

Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz około 1/2 szklanki gorącego mleka. Miksujemy do połączenia.

Garnek z mlekiem ponownie stawiamy na palniku. Wlewamy do niego przygotowaną mieszankę żółtkową i stale mieszając, gotujemy, aż masa zgęstnieje. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy przestudzony budyń. Miksujemy do otrzymania gładkiego kremu.


Śmietanę podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika.

Czekoladę łamiemy na kawałki. Zalewamy ją gorącą śmietanką. Mieszamy aż do rozpuszczenia.


Na jeden biszkoptowy blat wykładamy połowę kremu budyniowego. Przykrywamy wkładką orzechową. Rozprowadzamy resztę kremu, wyrównujemy. Dajemy drugi blat biszkoptowy. Wierzch dekorujemy polewą. Dodatkowo można obsypać ciasto posiekanymi orzechami.


Święta tuż tuż! Polecam mój przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim