Surówka z kapustą pekińską i surowym brokułem

Wiedzieliście, że brokuła można ponoć jeść na surowo?

Ja już kilka razy spotkałam się z przepisem na surówkę z surowego brokuła. Postanowiłam jednak zacząć przygodę z surowym brokułem stopniowo – dodając go jedynie jako dodatek do surówki z kapusty pekińskiej.

Wyszło bardzo fajnie i chrupiąco. Nie sposób było odgadnąć czy to kapusta taka chrupka, czy kawałki brokuła;) 😉 😉

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • kilka różyczek surowego brokuła – u mnie około 1/2 brokuła
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz

Kapustę pekińską drobno kroimy.

Różyczki brokuła (bez łodyżek) drobno siekamy.

Obrane jabłko i marchewkę trzemy na tarce na grubych oczkach.

Składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy wymieszany majonez ze śmietaną, doprawiony solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Źródło


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.