Surówka z sałaty rzymskiej z pomidorkami, ogórkiem i czerwoną cebulą

Prosta surówka obiadowa. Zdrowa i kolorowa 😉

  • 1 duża sałata rzymska
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1 czerwona cebula

sos:

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1-2 małe ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Warzywa myjemy, osuszamy.

Sałatę rzymską drobno siekamy.

Czerwoną cebulę kroimy w krążki.

Ogórka obieramy, kroimy na półplasterki.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

Składniki na sos umieszczamy w słoiczku (czosnek przeciśnięty przez praskę). Zakręcamy. Wstrząsamy słoikiem, aż składniki dokładnie się połączą.

Sosem polewamy sałatkę.


Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?