Pomidorowa surówka z porem i jabłkiem

Latem jedną z moich ulubionych surówek jest ta z pomidorów i cebulki ze śmietaną. Pojawia się u nas tak często, że czasami aż sama się dziwię, że jeszcze nam się nie nudzi:)

Ostatnio odkryłam pyszny zamiennik, z którym bez wyrzutów sumienia „zdradzam” moją tradycyjną surówkę pomidorową. Jest z majonezem, jabłkiem i roszponką, a cebulkę zastępuje tutaj pokrojony na plasterki por.

Jest tak pyszna, że zajadamy się nią bez opamiętania 😉

Spróbujcie i Wy, i koniecznie dajcie znać jak Wam smakowało:)

  • 5-6 pomidorów
  • 2 pory
  • 1 jabłko (twarde, kwaskowate)
  • garść roszponki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sparzone i pozbawione skórki pomidory kroimy w ósemki.

Oczyszczone pory kroimy na plasterki. Oprószamy je niewielką ilością soli i odstawiamy. Po chwili odciskamy nadmiar soku.

Obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłka kroimy na cieniutkie półplasterki.

Roszponkę myjemy, osuszamy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.



Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?