Kulki mocy z masłem orzechowym

Pyszne i uzależniające domowe słodkości. Przy pierwszym gryzie może się wydawać, że są troszkę gorzkie od kakao, ale gdy sięga się po drugą sztukę, człowiek przepada na dobre. Wciągają bardzo:) i te chrupiące orzechy….. mmmm 🙂

Składniki:

  • 1 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 i 1/2 – 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
  • około 50 ml mleka
  • garść posiekanych orzechów włoskich (można podprażyć na rozgrzanej, suchej patelni)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

W misce umieszczamy płatki owsiane, miód, masło orzechowe, kakao oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy oraz wlewamy stopniowo mleko. Mieszamy aż do otrzymania dość zwartej konsystencji.

Wstawiamy do lodówki na około 10-15 minut. Po tym czasie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Źródło


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.