Sałatka z kuskusem i kalafiorem

Pyszna, choć niepozorna kolorystycznie, sałatka na bazie kuskusu. Bardo prosta do przygotowania i przyjazna dla portfela;) Bardzo fajnie smakuje polana już na talerzu ketchupem.

Wykorzystując 300 g kuskusu otrzymacie dużą miskę sałatki. Za dużo? Niekoniecznie! Sałatka świetnie sprawdzi się na kolację, a następnego dnia jako drugie śniadanie do pracy:)

  • 1 mały lub 1/2 dużego kalafiora
  • 1 zielony ogórek tzw wąż
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 por
  • 200-300 g kuskusu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3-4 łyżki majonezu kieleckiego
  • sól, pieprz

Podzielonego na różyczki kalafiora gotujemy w osolonym i lekko osłodzonym wrzątku na półmiękko.

Kaszkę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy ją wrzącą wodą z dodatkiem soli (lub bulionem) do wysokości około 1 cm ponad poziom kaszy. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut (aż kasza wchłonie płyn). Po tym czasie „przeczesujemy” kaszę widelcem.

Ogórka obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kosteczkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Pora kroimy na półplasterki. Oprószamy solą, a następnie przelewamy na sicie wrzącą wodą.

Koperek drobno siekamy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dodajemy doprawiony solą i pieprzem majonez, mieszamy. Odstawiamy do schłodzenia.

Przed podaniem (już na talerzu) możemy polać ją ketchupem.

Jeżeli podoba Ci sie mój blog, zachęcam rownież do śledzenia mojego profilu na Instagramie oraz Facebooku