Pomidorowa sałatka z fetą i czosnkowym sosem

Rewelacyjna sałatka. Szybka, prosta i niezwykle smakowita.

Świeżość pomidorów, słony smak fety, sos czosnkowy i coś zielonego w postaci sałaty strzępiastej oraz posiekanej zielonej cebulki.

Zróbcie sobie taką sałatkę. Nada się do obiadu, do dań z grilla czy na kolację. Ja podałam ją w towarzystwie odrywanego chleba czosnkowo-pietruszkowego. To było rewelacyjne połączenie.

  • 1/2 główki sałaty strzępiastej
  • 4-5 dojrzałych pomidorów
  • 1/2 op. sera favita
  • zielona cebulka/szczypiorek

Sos czosnkowy:

  • 2 łyżki majonezu kieleckiego
  • 2 łyżki majonezu Hellmans babuni
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1-2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Ser favita wkładamy do zamrażarki na około 2 godziny.

Sałatę myjemy, osuszamy. Dzielimy na mniejsze części. Rozkładamy na półmisku.

Pozbawione skórki pomidory kroimy na ósemki. Układamy na sałacie.

Schłodzony ser trzemy na dużych oczkach tarki bezpośrednio na pomidory.

Oba rodzaje majonezu mieszamy ze śmietaną. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Sos wylewamy na sałatkę.

Wierzch posypujemy posiekaną zieloną cebulką.


Święta tuż tuż! Może zainteresuje Cię przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim?