Makaron chow mein z warzywami

Moja ulubiona kombinacja – makaron, mięso i warzywa. Czyli smacznie, treściwie i kolorowo.

Za sprawą sosu sojowego, ostrygowego i chilli przenosimy się w zupełnie inne rejony smakowe:)

I tylko mała uwaga – głównie dla mnie na przyszłość;) – wolę jednak makaron chow mein w kształcie nitek (ten z Lidla) niż paseczków;)

  • 250g makaronu chow mein
  • 2 piersi z kurczaka (około 500g)
  • 1-2 czerwone papryki (albo 1 czerwona i 1 zielona)
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 3-4 łyżki sosu ostrygowego
  • 3-4 łyżki słodkiego sosu chili
  • sól, pieprz

Paprykę, cukinię, marchewkę kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka.

Pierś z kurczaka kroimy na cienkie paseczki. Doprawiamy wg uznania (u mnie jedynie sól i pieprz oraz szczypta słodkiej mielonej papryki). Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy mięso. Usmażonego kurczaka przekładamy do większej miski.

Na patelnię, na której smażyło się mięso wlewamy w razie potrzeby odrobinę oleju, a następnie wrzucamy marchewkę. Gdy lekko zmięknie dodajemy paprykę i smażymy dalej. Po chwili dodajemy piórka cebuli, a na samym końcu cukinię. Smażymy chwilę, by cukinia lekko zmiękła (nie należy jej  przesmażać zbyt długo, powinna pozostać „jędrna”). Warzywa odstawiamy z ognia, łączymy z mięsem.

W międzyczasie przygotowujemy makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu.

Na patelnię wlewamy znów odrobinkę oleju i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy, słodki sos chili i w razie potrzeby ok. 3 łyżki wody. Do takiej mieszanki wkładamy przygotowany  makaron oraz dokładamy warzywa i mięso. Całość mieszamy i podgrzewamy  na małym ogniu około 5 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy od razu po przygotowaniu.