Filet z kurczaka pod ciastem francuskim
Kolejny pyszny pomysł na mięso kurczaka. Co prawda, nie jest to może najlżejsze danie, ale jest tak smaczne i fajnie wygląda, że na niedzielny obiad (choć nie tylko) sprawdza się idealnie.
Przepis na tak przygotowanego kurczaka przyniosła moja Mama z jakiejś imprezy. Tam, pod ciastem francuskim był jeszcze położony plasterek pomidora, jednak jak dla mnie nie jest on konieczny.
Mięso wychodzi mięciutkie, soczyste i pyszne. Polecam:)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2017/10/filetpodciastemfr2.jpg)
- 3 pojedyncze piersi kurczaka
- 1 op. ciasta francuskiego, najlepiej xl
- 1 duża kulka mozzarelli xl
- kilka plasterków szynki (sprawdza się zarówno szwarcwaldzka, parmeńska jak i delikatna drobiowa)
- majonez
- sól morska, pieprz
- żółtko
Oczyszczone i wysuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na porcje podobnej wielkości. Każdy kawałek doprawiamy z obu stron pieprzem i niewielką ilością soli.
Układamy na blaszce do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Następnie smarujemy z wierzchu majonezem (mniej więcej 1 płaska łyżka na porcję).
Na filetach układamy po plasterku szynki.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2017/10/filetpodcfr.jpg)
Mozzarellę kroimy na plasterki, układamy na szynce.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2017/10/filetpodcfr1.jpg)
Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy na prostokąty wielkości naszego mięsa. Każdy kawałek kurczaka przykrywamy płatem ciasta francuskiego.
Wierzch smarujemy rozmąconym żółtkiem. Wstawiamy na około 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (do zarumienienia).
Mięso podałam z mixem sałat.
- mix sałat
- 2-3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
Przeciśnięty przez praskę czosnek rozcieramy z solą. Dodajemy sok z cytryny oraz olej i energicznie mieszamy, aż do otrzymania białego, gęstego sosu.
Sałatę przekładamy do miski. Polewamy przygotowanym sosem, mieszamy.
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2017/10/filetpodciastemfranc1.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2017/10/filetpodciastemfranc.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2017/10/filetpodciastemfr4.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2017/10/filetpodciastemfr2.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2017/10/filetpodciastemfr1.jpg)
![](https://smakinatalerzu.pl/wp-content/uploads/2017/10/filetpodciastemfr.jpg)
Mojej rodzince by posmakowało 😉
Na pewno 🙂
Uwielbiam kurczaka w cieście francuskim 🙂
To tak jak ja:) Czy to sam, czy ze szpinakiem, czy z pieczarkami… pycha 🙂
jezu jak to śliczne wygląda:) dziekuje za zagospodorowanie dzisiejszego popołudnia:)
jejku, jak mi miło 🙂
Rzeczywiście pyszny pomysł na obiad.
Dziękuję 🙂 Moim zdaniem warto zrobić.