Surówka z marchewki

Klasyka na polskim stole – surówka z marchewki i jabłka.

Uwielbiana przez dzieci i dorosłych.

Nie mogło zabraknąć jej na blogu, prawda? 😉

  • 3-4 większe marchewki
  • 2 jabłka
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżki słodkiej śmietanki 30% (czasem pomijam ją na rzecz jeszcze 1 łyżki kwaśnej śmietany)
  • cukier do smaku (około 2 łyżeczki)

Obrane marchewki trzemy na drobnych oczkach tarki.

Jabłko (można ze skórką lub bez) trzemy na dużych oczkach tarki.

Marchewkę łączymy z jabłkiem, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny (1-2 łyżki, lub do smaku). Dodajemy obie śmietany. Oprószamy cukrem. Mieszamy.