Bułki do kebaba

Już nie raz przygotowywałam domowe pizze, czy hamburgery. Za to kebab zrobiłam po raz pierwszy.

Muszę podziękować Szefowej w swojej kuchni, bo to u niej znalazłam przepis na bułki. Z pewnością bez nich, nie doszłoby do skutku wykonanie kebaba w domu;)

TUTAJ przepis na mięso do kebaba.

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko do posmarowania
  • sezam

Ciepłą wodę przelewamy do większego garnuszka. Dodajemy do niej cukier oraz drożdże. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do podrośnięcia.

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy jogurt w temp. pokojowej, sól, olej oraz wyrośnięty zaczyn. Łączymy. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy na nim wyrośnięte ciasto, formując koło (jak na pizzę). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia.

Przed pieczeniem wierzch ciasta nacinamy ostrym nożem (w kratkę) oraz smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Po przestudzeniu kroimy na 4 części.

Środek smarujemy ulubionym sosem, rozkładamy warzywa (np sałata, ogórek, pomidor, czerwona cebula), dodajemy mięso (z TEGO przepisu).