Róże z ciasta francuskiego i salami

Bardzo prosta i miła dla oka przekąska z ciasta francuskiego. Jedyny minus? Jak dla mnie – przez salami – ciut za tłusta. Za to panom smakowało;)

Na 8 sztuk:

  • op. ciasta francuskiego
  • plasterki salami – u mnie po 5-6 sztuk na porcję
  • kilka plastrów sera żółtego

Ser żółty kroimy na około 0,5-1 cm paski.

Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 8 pasków tej samej szerokości (około 5cm).

Na każdym pasku, mniej więcej w połowie wysokości, rozkładamy plasterki salami  w taki sposób, by lekko na siebie zachodziły – krawędzie pozostawiamy puste. Następnie na spód salami kładziemy paseczki żółtego sera. Ciasto francuskie zawijamy od dołu na salami (przykrywając nim tym samym ser żółty) i lekko dociskami. Rolujemy.

Gotowe „róże” układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni do zarumienienia (na około 15-20 minut).