Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, porem, cukinią i pieczarkami

Takie obiadki to jest coś, co Tygryski lubią najbardziej:) Zniknęła bardzo szybko, pomimo całkiem sporych rozmiarów. Polecam:)

  • 400 g ulubionego makaronu
  • 500 g piersi kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 1 por
  • 2 małe cienkie cukinie
  • 1 duża cebula
  • 150 g żółtego sera
  • papryka słodka mielona
  • sól, pieprz

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Doprawiamy solą morską, pieprzem oraz słodką papryką. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy na plasterki. Pora kroimy na półplasterki. Cukinię kroimy na grubsze półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i na gorący wrzucamy cebulę oraz krążki pora. Smażymy kilka minut, po czym dodajemy pieczarki (niewielką część zostawiamy surowych – posypiemy nimi wierzch zapiekanki). Pod sam koniec dokładamy cukinię. Smażymy jeszcze chwilę, po czym doprawiamy całość solą oraz pieprzem.

Na osobnej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i wrzucamy mięso. Smażymy do czasu, aż straci różowy kolor.

W międzyczasie w osolonym wrzątku gotujemy makaron na al dente. Odcedzamy. Mieszamy w dużym garnku razem z warzywami i mięsem.

Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła. Wykładamy połowę makaronu z resztą składników. Posypujemy startym serem żółtym, wykładamy resztę składników.

W rondelku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszając, gotujemy całość około 1-2 minuty. Następnie wlewamy mleko i mieszając co jakiś czas, gotujemy, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy go na koniec gałką muszkatołową, oraz solidną porcją soli i pieprzu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki,mieszamy. Gotowym sosem zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy odłożonymi plasterkami pieczarek.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 20-25 minut.


Święta tuż tuż! Polecam mój przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim