Sernik miodowo-cynamonowy

Przepis na ten serniczek znalazłam na blogu Feria Smaków.

Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia, serniczki na zimno, być może przypadnie on Wam do gustu. Nie nastawiajcie się jednak na ciasto lekkie, bo takie zdecydowanie nie jest.

Ja osobiście mam co do niego mieszane uczucia. Serniczek wyszedł smaczny, słodki (choć i tak dałam mniej zarówno miodu, jak i białej czekolady) i chyba tylko ta jego „ciężkość” mi przeszkadzała, czy raczej rozczarowała. Może to po prostu nie był czas na tego typu deser?;)

Spód:

  • 200 g ciasteczek maślanych
  • 80 g masła
  • 1 op. cukru waniliowego (16g)
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka cynamonu

Masa:

  • 500 g twarogu sernikowego (ja użyłam Mój Ulubiony z wiaderka)
  • 3 łyżeczki żelatyny (15g)
  • 150 g białej czekolady
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki miodu (można dać ciut mniej)
  • sok z połowy cytryny

Dodatkowo:

  • cynamon i kakao do posypania

Masło roztapiamy na małym ogniu.

Ciasteczka kruszymy na piasek. Dodajemy przestudzone masło, cukier oraz imbir i cynamon, dokładnie mieszamy.

Przygotowaną masą ciasteczkową wylepiamy dno i boki tortownicy (24cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją na niewielkim ogniu, tylko do rozpuszczenia.

W międzyczasie do niedużego rondelka wlewamy 100 ml śmietanki. Podgrzewamy na małym ogniu. Do ciepłej kremówki dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do połączenia (uważamy, by temp. nie była zbyt wysoka, bo z czekolady zrobi się klucha). Gdy czekolada zacznie się roztapiać, zdejmujemy rondelek z palnika. Mieszamy aż do całkowitego połączenia. Następnie do czekolady dodajemy roztopioną żelatynę.

Do misy miksera wkładamy twaróg, mascarpone, płynny miód oraz sok z połowy cytryny. Miksujemy tylko do połączenia. Następnie cienkim strumieniem wlewamy masę czekoladową i jeszcze chwilę wszystko razem miksujemy.

Resztę schłodzonej kremówki ubijamy na sztywno. Łączymy z masą twarogową, delikatnie mieszając.

Masę wylewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy. Serniczek wkładamy do lodówki do stężenia.

Przed podaniem oprószamy gorzkim kakao zmieszanym z cynamonem.


Święta tuż tuż! Polecam mój przepis na karpia z pieczarkami w cieście francuskim