Kostka Rocher

Ciasto to piekłam w dość dużych odstępach czasowych chyba ze 3 razy. Za pierwszym i za drugim razem ciasto bardzo mi smakowało, a za trzecim… jakby mniej;)

Nie wiem z czego to wynikało: czy z tego, że coś mi nie wyszło, czy z tego, że zmieniły mi się lekko smaki, czy może oczekiwania i wyobrażenia miałam zbyt wielkie i przerosły one rzeczywistość?

Ciasto jest dobre choć nieco słodkie. Póki co minie pewnie jednak trochę czasu zanim zdecyduję się upiec je kolejny raz;)

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g mąki
  • 40 g kakao
  • 200 g mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem orzechowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • ok 350-400 g nutelli (dałam mniej)
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 60 g drobno posiekanych, uprażonych orzechów laskowych

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 13-4 łyżki kremówki

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając na początku szczyptę soli. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mieszamy ze sobą mielone orzechy, przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dodajemy stopniowo do masy jajecznej, mieszamy delikatnie szpatułką. Przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 35 minut. Studzimy. Zimny biszkopt wyjmujemy z formy, kroimy na 2 blaty.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy.

Serek mascarpone miksujemy krótko z nutellą, tylko do połączenia. Dodajemy płynną, ostudzoną czekoladę i ponownie krótko miksujemy. Do powstałej masy wsypujemy podprażone i posiekane orzechy laskowe.

Połowę przygotowanego kremu rozprowadzamy na jednym biszkoptowym blacie. Pozostały krem odkładamy na bok, lub do lodówki.

Schłodzoną kremówkę ubijamy z mascarpone aż do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec dodajemy cukier puder do smaku.

Całą masę śmietanową rozprowadzamy na kremie orzechowym. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na wierzchu rozprowadzamy odłożony krem orzechowy. Odstawiamy do schłodzenia.

Wierzch dekorujemy polewą przygotowaną z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i śmietanki.

Na zdjęciach ciasto krojone praktycznie tuż po przygotowaniu. Po schłodzeniu warstwy pięknie zastygają i ciasto prezentuje się dużo ładniej

Źródło


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.