Naleśniki ruskie

Naleśniki z ruskim farszem, czyli nadzieniem ziemniaczano-twarogowym. Przyznaję, że choć jest to popularne połączenie, ja do tej pory nie jadłam ani pierogów ruskich ani niczego z tego typu farszem. Wiele osób bardzo takie nadzienie chwali, więc postanowiłam spróbować z naleśnikami. I teraz Was zaskoczę – nie są to do końca chyba nasze smaki. Wyszło ok, zjedliśmy, fajnie, że był boczek 😉 ale zanim zrobię je ponownie, pewnie minie trochę czasu.

  • 6-8 naleśników
  • około 500-550 g ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 1 duża cebula
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie – 100 g surowego boczku

Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na niewielkiej ilości masła lub oliwy.

Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Po przestudzeniu przeciskamy przez praskę wraz z twarogiem. Dodajemy cebulę, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

Masę dzielimy na 6-8 części. Nadzienie rozprowadzamy na usmażonych naleśnikach, zwijamy.

Opcjonalnie można podać posypane wysmażonym na chrupko boczkiem.