Panierowane pieczarki

Takie pieczarki mogą stanowić fantastyczną imprezową przekąskę. Oczywiście pod warunkiem, że lubicie pieczarki;)

Najlepsze będą jak najmniejsze okazy, jędrne, całkiem białe, z niewidocznymi blaszkami. Jeśli takich nie macie, lepiej odpuścić sobie ich przygotowanie – nie wyjdą aż tak dobre (wiem z doświadczenia).

Ciasto do obtaczania powinno być dość gęste, a olej do smażenia dobrze rozgrzany.

  • 500  g małych, białych pieczarek
  • 3 jajka
  • 15-20 g Grana Padano lub parmezanu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz,
  • słodka mielona papryka
  • olej do głębokiego smażenia

Pieczarki myjemy, odkrawamy trzonki (lepiej jest właśnie odkroić je na wysokości kapelusza, niż odrywać). Oprószamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką.

Do garnka wbijamy jajka, roztrzepujemy je rózgą kuchenną. Dodajemy mąkę, starty parmezan oraz sól i pieprz. Mieszamy do powstania jednolitego ciasta.

Pieczarki zanurzamy w gęstym cieście, a następnie panierujemy w bułce tartej.

Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy mocno olej. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Odkładamy na ręcznik papierowy, do osączenia.

Źródło


Polecam również mój przepis na sałatkę z szynką, serem i brzoskwiniami.