Koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami

Niestety to jedyne zdjęcie tej przekąski jakim dysponuję. Robione było na szybko podczas rodzinnego spotkania.

Na szybko było również spisane do zeszytu, pewnie z jakiegoś bloga kulinarnego. Niestety zapomniałam zaznaczyć sobie z jakiego:(

Jeśli jesteście fanami pieczarek, to myślę, że takie koszyczki powinny Wam zasmakować.

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • 8-10 dużych pieczarek
  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki mascarpone
  • 2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • masło

Cebulę kroimy w kostkę.

Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę. Po chwili dorzucamy pieczarki. Smażymy na rumiano. Pod koniec doprawiamy je szczyptą mielonej papryki oraz solą i pieprzem. Studzimy.

Do przestudzonych pieczarek dodajemy mascarpone, kwaśną śmietanę oraz jajko. Doprawiamy mielonym tymiankiem i w razie potrzeby jeszcze solą i pieprzem.

Ciasto francuskie rozwijamy. Wykrawamy większe kółka. Wykładamy nimi wgłębienia foremki na muffiny. Na każde kółko ciasta francuskiego dajemy po 1 łyżce masy pieczarkowej.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-25 minut (lub do zezłocenia).