Koszyczki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Niestety to jedyne zdjęcie tej przekąski jakim dysponuję. Robione było na szybko podczas rodzinnego spotkania.
Na szybko było również spisane do zeszytu, pewnie z jakiegoś bloga kulinarnego. Niestety zapomniałam zaznaczyć sobie z jakiego:(
Jeśli jesteście fanami pieczarek, to myślę, że takie koszyczki powinny Wam zasmakować.
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 cebula
- 8-10 dużych pieczarek
- 1 małe jajko
- 3 łyżki mascarpone
- 2-3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- szczypta mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
- masło
Cebulę kroimy w kostkę.
Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę. Po chwili dorzucamy pieczarki. Smażymy na rumiano. Pod koniec doprawiamy je szczyptą mielonej papryki oraz solą i pieprzem. Studzimy.
Do przestudzonych pieczarek dodajemy mascarpone, kwaśną śmietanę oraz jajko. Doprawiamy mielonym tymiankiem i w razie potrzeby jeszcze solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozwijamy. Wykrawamy większe kółka. Wykładamy nimi wgłębienia foremki na muffiny. Na każde kółko ciasta francuskiego dajemy po 1 łyżce masy pieczarkowej.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25-30 minut (lub do zezłocenia).
Fajnie to wygląda. A mnie zaciekawiły te krakersiki obok. Cóż to takiego? 😉
Krakersy z cheddarem;)
Szybka, prosta i smaczna przekąska 🙂
PS Przeglądałam Twoje przepisy na słonecznikowca i zauważyłam, że w tym przepisie nie podałaś ilości slonecznika albo ja nie widze 😉
https://smakinatalerzu.pl/2016/11/07/slonecznikowiec/
Dzięki, już poprawiłam.
Strasznie dawno robiłam to ciasto, i tak sobie myślę, że zarówno zdjęcie, jak i opis powinny iść do poprawy;)
A mi się podoba 😀
🙂
Bardzo apetycznie wyglądają 🙂 Uwielbiam ciasto francuskie na słodko i na słono 🙂