Pieczeń z cukinią i marchewką

Bardzo fajna alternatywa dla popularnej pieczeni z jajkiem.

Dodatek pietruszki wzbogaca smak mięsa, a kolorystyka pomarańczowo-zielona jest przyjemna dla oka.

Całość bardzo smaczna. Polecam:)

  • około 700-800 g mięsa mielonego (np łopatka wp)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cukinia
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Cebulę drobno siekamy.

Marchewkę oraz cukinię myjemy. Marchew obieramy. Oba warzywa kroimy w cienkie długie słupki (przyda się obieraczka julienne).

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy marchewkę. Smażymy, stale mieszając, do czasu aż marchewka się zeszkli (około 3 minuty). Marchew przekładamy na bok.

Na patelnię wrzucamy cebulę i również stale mieszając podsmażamy ją przez kilka minut.

Cukinię wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną i doprawioną ziołami prowansalskimi wodą.  Po około 2-3 minutach przecedzamy na sicie.

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy. Wbijamy jajko,wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy i znów mieszamy. Na rękę nalewamy odrobinę zimnej (lodowatej) wody i wyrabiamy mięso. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.

Na dużym kawałku folii aluminiowej rozprowadzamy mięso mielone, formujemy prostokąt. Na mięsie rozkładamy paseczki marchewki, na niej rozprowadzamy cukinię. Doprawiamy niewielką ilością soli i ziół prowansalskich. Z pomocą folii zawijamy mięso w roladkę. Przekładamy do keksówki w taki sposób, by zawinięcie folii było na wierzchu. Pieczemy około 70-80 minut w 180 stopniach. Pod koniec folię rozrywamy, a wierzch mięsa delikatnie smarujemy olejem (najlepiej za pomocą pędzelka). Ponownie wstawiamy do piekarnika do czasu, aż wierzch lekko się zarumieni.

Uwagi: Ja roladkę zapiekałam w sumie przez około 80 minut. Na ostatnie 10 minut włączyłam funkcję grill, by wierzch lekko się zarumienił.

17 myśli do „Pieczeń z cukinią i marchewką”

    1. Ooo, muszę kiedyś wypróbować majeranek, bo jesteś kolejną osobą, która używa go do mięsa, a u mnie on częściej jest stosowany do zup, czy ziemniaczków z piekarnika;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.