Pieczeń z cukinią i marchewką

Bardzo fajna alternatywa dla popularnej pieczeni z jajkiem.

Dodatek pietruszki wzbogaca smak mięsa, a kolorystyka pomarańczowo-zielona jest przyjemna dla oka.

Całość bardzo smaczna. Polecam:)

  • około 700-800 g mięsa mielonego (np łopatka wp)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cukinia
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Cebulę drobno siekamy.

Marchewkę oraz cukinię myjemy. Marchew obieramy. Oba warzywa kroimy w cienkie długie słupki (przyda się obieraczka julienne).

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy marchewkę. Smażymy, stale mieszając, do czasu aż marchewka się zeszkli (około 3 minuty). Marchew przekładamy na bok.

Na patelnię wrzucamy cebulę i również stale mieszając podsmażamy ją przez kilka minut.

Cukinię wrzucamy do garnka z wrzącą, osoloną i doprawioną ziołami prowansalskimi wodą.  Po około 2-3 minutach przecedzamy na sicie.

Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy. Wbijamy jajko,wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy i znów mieszamy. Na rękę nalewamy odrobinę zimnej (lodowatej) wody i wyrabiamy mięso. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie.

Na dużym kawałku folii aluminiowej rozprowadzamy mięso mielone, formujemy prostokąt. Na mięsie rozkładamy paseczki marchewki, na niej rozprowadzamy cukinię. Doprawiamy niewielką ilością soli i ziół prowansalskich. Z pomocą folii zawijamy mięso w roladkę. Przekładamy do keksówki w taki sposób, by zawinięcie folii było na wierzchu. Pieczemy około 70-80 minut w 180 stopniach. Pod koniec folię rozrywamy, a wierzch mięsa delikatnie smarujemy olejem (najlepiej za pomocą pędzelka). Ponownie wstawiamy do piekarnika do czasu, aż wierzch lekko się zarumieni.

Uwagi: Ja roladkę zapiekałam w sumie przez około 80 minut. Na ostatnie 10 minut włączyłam funkcję grill, by wierzch lekko się zarumienił.

Jeżeli podoba Ci sie mój blog, zachęcam rownież do śledzenia mojego profilu na Instagramie oraz Facebooku